DailyOne – az első lépések

  • 2014. Nov 19
680 486 András

Hihetetlen érzés, mikor az ember először megtapasztalhatja azokat a csodás pillanatokat, amik egy gyermek élete során, csak egyetlen egyszer adódnak meg. Az első szó, az első lépések… talán a legfantasztikusabbak mind közül és nekem most volt szerencsém végig nézni, ahogy a szeretett startupunk, a DailyOne az első szárnycsapásokat próbálgatta a való világban.

Annak, aki nem tudja pontosan mi is ez a projekt: A DailyOne egy közösségi adománygyűjtő rendszer, melyben a különféle alapítványok és non-profit szervezetek közzé tehetik azokat a projekteket, ügyeket, amiken épp dolgoznak. A mindennapok okostelefon felhasználói pedig – akik számára fontos, hogy valamit visszaadjanak a világnak és minden nap valamilyen pozitív, jó cselekedet hajtsanak végre – kedvükre böngészhetik végig a különféle ügyeket és naponta dönthetnek, hogy aznap mely ügyet szeretnék egy apró összeggel segíteni.

A mobilapplikációt eredetileg az SOS Gyermekfalvak Magyarországi Alapítványának fejlesztettük, viszont a jövő évtől már a többi alapítvány számára is elérhetővé válik.

Aki valaha foglalkozott már bármilyen jellegű digitális fejlesztésekkel, az tudja, hogy ha valahol, akkor itt kifejezetten igaz a mondás: “Ember tervez, Isten végez.”

A programozási munkálatokat már a nyár elején elkezdtük és normális esetben már régen az App Store -okba kellett volna kerülnie az alkalmazásnak, de sajnos az eddigi utunk során számtalan kihívás, akadály, megoldandó kérdés merült fel hol jogi, hol pénzügyi, hol pedig a mobiltelefon gyártó óriások kiszámíthatatlan, szeszélyes és néha következetlen reakciója kapcsán. Mindennek a végeredménye, hogy az app, a mai napig nem letölthető és noha már nagyon közel állunk a célhoz, még mindig van út előttünk.

De hát miről is szól mindez, ha nem az útról. Az útról, amin végig megyünk, miközben a célunk felé haladunk. A folyamatos fejlődésről szakmai, lelki és emberi területeken egyaránt. Sokat tanultam az első digitális startupom, az iLandGuide fejlődéséből. A startupok számára élet-halál kérdése, hogy felismerjék, először validálni kell a piacon, mielőtt sok-sok időt, energiát és pénzt öljenek egy feltételezett igény kielégítésének kifejlesztésébe. Ha nem tudjuk mielőbb validálni egy projekt létjogosultságát, alapvető működését akkor azon vesszük észre magunkat, hogy hónapok suhannak el mögöttünk anélkül, hogy bármi valós, mérhető eredménye lenne annak, amit csinálunk.

Éppen ezért Papp Gábor barátommal, társammal úgy döntöttünk, hogy nem várhatunk tovább, muszáj egy lépést megtennünk, hogy elinduljunk a tesztelés útján, lássuk azt, hogy az emberek hogyan reagálnak mindarra, amit megálmodtunk. Egy lépést előre… illetve egész pontosan nem előre, hanem oldalra.

[quote]Az oldalra lépés, a párhuzamos gondolkodás egyik eszköze. Ha egy úton nem tudok előre továbbmenni, akkor keresnem kell irányokat, amik alternatív útvonalak, az eredeti cél felé.[/quote]

Merre léjünk, ha akadályokba ütközünk

A múlt héten elkezdtük fejleszteni a DailyOne rendszernek azt a verzióját, aminek segítségével e-mailen keresztül is megvalósíthatjuk azt a funkcionalitást, amit eredetileg egy mobilapp segítségével szerettünk volna. A webes fejlesztések, illetve a fejlesztések “prototípus” verziójának kialakítása jelentősen könnyebb és gyorsabb folyamat, mint bármilyen applikáció programozása. Emiatt az alapítványok közötti szavazófelület nagyon hamar el tudott készülni, amit a mai napon végre élőben is tesztelhettünk.

DailyOne adománygyűjtő rendszer - béta verzió (MVP)

A H13 Akadémia szervezésében, tegnap délután előadást tartottunk Gáborral a Digitális Marketingről, a marketing jövőjéről hazánkban, a legújabb trendekről, irányzatokról, illetve azok gyakorlati alkalmazásáról, amiket nap, mint nap végzünk a DailyOne, valamint a másik projektünk, a FashionMarketing.hu kapcsán. Az előadást eredetileg ingyenesre tervezték a szervezők, azonban egy hirtelen ötlettől vezérelve arra gondoltunk, mi lenne, ha az előadás látogatása opcionálisan 500 Forint lenne, amit jótékonysági célra ajánlunk fel a DailyOne rendszerén keresztül. Egy nap alatt elkészítettük az adományozói urnát, valamint az email feliratkozó rendszert, amit a helyszínen fel is avattunk. A látogatók az előadást követően egy email alapú szavazófelületet kaptak az elektronikus postaládájukba, aminek segítségével dönthettek, hogy a felajánlásaik mely alapítvány ügyeit szolgálják majd. Hihetetlenül jó érzés volt, hogy az ötletnek nagyon pozitív fogadtatása volt a rendezvényen. Boldog voltam, mikor láttam, hogy a látogatók nyitottak arra, hogy ilyen módon fejezzék ki a hozzájárulásukat a világ dolgaihoz és külön gratulálnak azért, hogy egy ilyen jó dolgot hozunk létre.

Kis lépés ez, nekünk viszont hatalmas. Egy startup számára látni, hogy az első “vevők” megjelennek, az első “felhasználók” minket választanak és bíznak abban, amit csinálunk, mindennél nagyobb visszacsatolás és biztos vagyok benne, hogy ez a lépés örökké emlékezetes lesz számunkra. Még akkor is, ha a körülmények további türelemre, fejlődésre és párhuzamos gondolkodásra sarkallanak bennünket.