2016 Évértékelés, avagy három dolgot emelnék ki

  • 2017. Jan 01
Perényi András vitorlázás az Adrián
960 672 András

Miután a Karácsony körüli pörgést magam mögött hagyom, az év vége közeledtével napról napra egyre többet gondolok arra, vajon miről is szólt a mögöttem álló esztendő. Ezzel szerintem nem vagyok egyedül. Ahogy közeledünk Szilveszter éjszakájához egyre többet tekintek vissza és gondolkodom azon, milyen évet zártam, mit értem el, milyen elvárásaim voltak egy évvel ezelőtt ilyenkor. Ebben az időszakban önkéntelenül is számot vetünk, noha semmit nem jelent ez a dátum, mégis valaminek a lezárása és valami újnak a kezdete ez. Idén sem volt ez másként. Az elmúlt napok, hetek kavargó gondolatai ma este álltak össze, mikor az év utolsó perceihez közeledvén összegeztem a történteket és megpróbáltam kiragadni azt a néhány eseményt, ami számomra az elmúlt évet meghatározta.

Itt ülök a teraszon, mellettem hőgomba fénye festi vörösesre a környezetet, a háttérben már a Szilveszteri tűzjátékok robajai keverednek az ormótlan kürtök fülsüketítő hangjával és én egy könnyű szivar és egy selymes fehérbor kíséretében meghúzom a képzeletbeli piros vonalat a 2016 -os naptár utolsó lapjainak alján.

Ha visszagondolok, hogy mivel telt az elmúlt 365 nap azt érzem, hogy egy kemény, dolgos év volt, tele rengeteg munkával, sok kacagással, boldog pillanatokkal, nem kevés álmatlan éjszakával és néhány masszív kiborulással, mely összességében azt mondanám, hogy egy normális egyvelege egy jó évnek. Ha ki szeretném ragadni a sok kis sztori közül azt, ami igazán meghatározta a mögöttem álló időszakot, akkor három történetet mesélnék el.

1. Megtanultam programozni

Ha valamire végképp nem találsz megoldást, akkor ahelyett, hogy meghátrálnál, csináld meg te magad.

A mai kor fiatal vállalkozói számtalan kihívással találják szembe magukat, de ami talán a legszembetűnőbb, hogy sokkal több mindenhez kell érteniük, mint az a korábbi generációk életében normálisnak tűnt volna. Olvastam valahol egy idézetet, miszerint a mostani generáció többször vált hivatást, mint ahányszor az előző generáció munkahelyet. Ezzel abszolút egyetértek. Ha belegondolok, hogy mennyi mindent tanultam meg, mennyi mindennel foglalkoztam, mennyi mindent csináltam már az eddigi életem során is és ezt összehasonlítom azzal, hogy pl. az édesanyám 40 évig egyetlen munkahelyen dolgozott, mielőtt az idén év végén nyugdíjba ment volna, akkor abszolút megállja a helyét az állítás.

Az elmúlt két évben az online kereskedelem világában tevékenykedtem különböző területeken. Ebből a legmeghatározóbb két webáruház felépítése és üzemeltetése volt, amikről később még írni fogok. A webshopok üzemeltetése során a legtöbb energiát a logisztika, a megrendelések kezelése, csomagolása, kiszállítása, számlázása és az ezzel kapcsolatos minden féle macera viszi el. Több ezer rendelés és azok előkészítése, rendszerezése és megfelelő állapotban történő leszállítása határidőre rengeteg manuális munkafolyamatot jelent, hihetetlen mennyiségű hibalehetőséggel. A nagy webáruház óriások persze mindezt méregdrága, több tízmilliós szoftver rendszerekkel oldják meg és bár ezek nagy része nehezen használható mamut őskövület, a testre szabhatóság minimális lehetőségeivel, még sincs nagyon más megoldás.
Nőttünk és azt éreztük, hogy a két szék közül a pad alá esünk, mert nagyobbak vagyunk már, mintsem, hogy az Excel és a manuális megoldások elegek lennének, de nem vagyunk még elég nagyok a nagyvállalati rendszerekhez sem.

Eldöntöttük, hogy létrehozunk egy saját rendszert, ami a mi igényeinknek a leginkább megfelel és speciálisan tudja mindazokat a funkciókat, amik ma egy sikeres online kereskedelmi vállalkozás működtetéséhez elengedhetetlenül szükségesek.
Miután eldöntöttük, hogy mire van szükségünk, megkezdődött a legnehezebb feladat, a megfelelő fejlesztő(k) megtalálása. Aki már keresett valaha fejlesztőt Magyarországon az pontosan tudja, hogy miről beszélek. Vagy túl drága, vagy túl bolond, vagy túl fiatal, vagy túl megbízhatatlan. Vagy egész egyszerűen nem találtunk egymásra és azt gondolom az utóbbira volt a legnagyobb esély.

PHP programozás

A sok csalódás azt eredményezte, hogy még jobban akartam. Meg akartam oldani, nem akartam elhinni, hogy nem lehet. Nincs lehetetlen, csak tehetetlen – ahogy a mondás tartja. Ez az érzés egészen addig fajult, amíg némi nagyon minimális php (programozói nyelv) tudásra építkezve elkezdtem fejleszteni saját magamat. Igazából nem akartam akkor még nagy dolgot, azt szerettem volna elérni, hogy mindig aktuálisan a következő problémára találjak megoldást. Google a barátom – gondoltam. És valóban. A kereső óriás ezredmásodpercek alatt talál megoldást az összes felmerülő kérdésre, hisz semmi olyan kérdés nincs, ami az én problémám volt először. Elkezdtem egyre mélyebbre és mélyebbre ásni magam az alap szintű programozás rejtelmeibe.

Felpörgetve a sztorit, mely igazából pont az év elején indult, nagyjából a nyár végére eljutottunk oda, hogy egy teljes rendeléskezelő és csomagolás optimalizáló rendszert fejlesztettünk. A megrendelések automatikusan kerülnek szinkronizálásra a webáruházainkból, a csomagolás során a csomagolandó termékeket a raktárosok vonalkód leolvasók segítségével azonosítják, ezáltal teljesen kizárva a hibázás lehetőségét. A rendelésekből automatikusan generálódnak a számlák a vevők részére a szamlazz.hu rendszerén keresztül és az alvállalkozó futárcégek ár-összehasonlítása után a legmegfelelőbb ajánlat kerül megrendelésre és annak címkéje automatikus kinyomtatásra.

Ahogy a rendszer épült, már félúton éreztük, hogy valami olyasmit alkotunk, ami egyedülálló és nem csak nekünk van rá szükségünk. Minden webáruháznak ez a legnagyobb problémája és senki nem akar a logisztikával foglalkozni. Mindenkinek egy a célja: a legjobb áron akar kiszállíttatni, a legjobb minőségben és ha lehet, egyáltalán ne kelljen vele foglalkozni. Amit alkottunk az egy fulfillment szolgáltatás. A fulfillment jelentése magyarul olyan logisztikai szolgáltató, aki webáruházaknak végez bérraktározást, csomagolást, számlázást és csomagkézbesítést.

Webshippy Logisztikai rendszer

Így történt, hogy a nyár végén megalapítottuk a Webshippy Logisztikai és Fulfillment cégünket, amelyben bármilyen webáruháznak képesek vagyunk átvenni a teljes logisztikai folyamatait alvállalkozásban. A webshopok a mi raktárunkban tárolják a termékeiket, mi élőben látjuk a megrendeléseiket és a raktáron lévő készletből azonnal csomagoljuk, számlázzuk és kiszállítjuk a megrendelőik részére a termékeket.
Ez egy hatalmas dolog számomra, mert az elvem az, hogy lokáció független életet éljek és erre másokat is buzdítsak. Amit létrehoztunk pedig nem más, mint az ezt lehetővé tevő rendszer. A Webshippy segítségével bárki indíthat webáruházat anélkül, hogy a logisztika miatt egy fizikai helyhez lenne kötve. Elég egy laptop és bárhonnan menedzselhető a webshop az egész világról.

2. 365 nap alatt 130 Millió forgalom

Ha valamit nem érsz el egyféle képpen, akkor rá kell jönnöd, hogy nem erőből, hanem agyból kell próbálkoznod. Avagy többet ésszel, mint erővel.

Egy éve írtam egy posztot arról, hogyan építettem fel egy cash-flow pozitív webáruházat két hónap alatt Baliról. A post nagyon jól sikerült és nagyon sok emberhez eljutott – büszke vagyok rá, hogy több, mint 10.000 olvasója volt az elmúlt év alatt. Azt azonban akkor még nem tudtam, hogy mennyi minden múlik a megfelelő termékválasztáson. Olyan termékeket árultunk, ami egy nagyon kompetitív piacon, egy nagyon racionális célcsoportnak szólt. A Proda szórakoztató elektronikai kiegészítőket árul első sorban férfiaknak, akik az impulzus vásárlással szemben tudatos döntéseket hoznak, kutatnak, keresnek és a legjobb ár-érték arányú terméket vásárolják meg. Az ilyen termékek marketingje azonban nagyon nehéz. Fel kellett ismernünk, hogy ahhoz, hogy számottevő forgalom növekedést érjünk, agresszíven portfóliót kellett volna bővítenünk és rengeteg más, kiegészítő terméket is árusítanunk, ami sokkal nagyobb raktárkészlet felhalmozást és ezáltal cash-flow -t igényelne.

VanillaDeal

Az év elején hoztunk egy döntést és ahelyett, hogy a fenti irányba indultunk volna el, Süti barátommal belekezdtünk egy új webáruház felépítésébe. Laci az impulzus alapú termékekre specializált online marketing nagymestere. Olyan marketing stratégiák a specialitásai, amik a látogatókból, a hirdetésekkel történő első interakció alkalmával vásárlási hajlandóságot váltanak ki. A közösen indított webáruházunkban (VanillaDeal) női célcsoportoknak kínálunk, első sorban az egóra ható termékeket, kozmetikai készítményeket, szépészeti eszközöket.

Az oldal felépítésének teljes történetét egy következő posztban fogom megírni, a lényeg, hogy a tudatosan átgondolt célcsoport és termékválasztás hamar meghozta a eredményét. Nagyon hamar igen erőteljes növekedésbe kezdtünk és az évet (számunkra) rekord méretű, 130 Millió Forintos árbevétellel zártuk.

3. 12 év után végre forint alapú fizetési kapu a Shopify rendszerében

Maci, lekerülhetnék a halállistádról? Ja persze Nyuszika, miért nem kérdezted előbb! – avagy, ha el tudod hinni és van merszed lépni, el is tudod érni.

A Shopify a világ egyik legnagyobb és jelenleg a legdinamikusabban növekvő webáruház motorja. Aki igazán profi, könnyen kezelhető webáruházat szeretne építeni, ami folyamatosan fejlődik, a kor aktuális elvárásainak megfelelően rekord sebességgel, annak a lehető legjobb választás. A regisztráció után elérhető háttér tudásbázis hónapokra (ha nem évekre) elegendő oktató anyagot szolgáltat és a NASDAQ -on jegyzett világcég mindent megtesz azért, hogy a legsikeresebb online áruházat építsék fel, akik mellette tették le a voksukat.

A rendszer használata Magyarországon eddig elég nehézkesen volt elérhető. Sok kényelmi funkció nem volt meg, amik a hazai piacon való használatot segítik, de talán a legnagyobb gond az volt, hogy nem volt olyan szerződött pénzügyi szolgáltató a Shopify rendszerében, akin keresztül Forint alapú bankkártyás tranzakciókat költség-hatékonyan meg lehetett volna valósítani. A Shopify csak az általa tesztelt, jóváhagyott és szerződött pénzügyi partnereket jeleníti meg a választható kínálatában, így noha voltak európai pénzintézetek, akiken keresztül lehetett ugyan forint alapon értékesíteni, de a magas tranzakciós díjak és a valutakonverziók költségei miatt gyakorlatilag nem érte meg ezeket használni. Mindezek mellett tekintettel a Shopify elveire és totális elzárkózására esély sem volt arra, hogy bármilyen újabb belépő megjelenhet a rendszerben.

Magyarországon az elsők között voltunk, akik a Shopify rendszerét elkezdtünk használni, így már rég óta szerződött fejlesztői partnerei vagyunk a vállalatnak. Ez, valamint a rajtunk átmenő forgalom (és egy titkos összetevő, amit itt nem árulhatok el 🙂 ) tette lehetővé azt, hogy egy speciális engedélyt kaptunk a cégtől arra, hogy egy saját, külső fizetési kaput fejlesszünk a Shopify rendszeréhez. Ez egy fantasztikus kezdetnek bizonyult, de azt elképzelni, hogy itthon bármelyik pénzintézeten végigmegy az, hogy ebből egy közös, nemzetközi szerződéseken átívelő fejlesztés legyen, szinte a lehetetlennel volt egyenértékű. Egészen addig, amíg egy remek pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó és hasonlóan fiatalos, dinamikus gondolkodású partner, a SimplePay fizetési rendszert üzemeltető OTP Mobil vezetése ezt meg nem cáfolta.

Az együttműködésünk elvi megállapodását követően megkaptam a leckét: ha le tudom fejleszteni, akkor mindkét fél nyitott. Itthon senki nem rendelkezett sem jogokkal, sem tudással a Shopify pénzügyi rendszerének fejlesztésére. Itt kapcsolódik a hármas ponthoz, az első pont (Megtanultam programozni).

Az elvi ÁMEN kiadását követően elindult az agyalás és a múlt héten, pontosan egy év kemény, ködös kimenetelű munkát követően összeállt egy hármas együttműködés a Shopify, a Simple Pay (OTP Mobil) és az én tanácsadó cégem (ONE Advisory) között, melynek végeredménye képp elkészült és publikálásra került a Shopify első (és egyetlen) forint alapú fizetési rendszere, a SimplePay for Shopify.

Forint alapú bankkártyás fizetés Shopify webáruházakhoz - SimplePay

A Shopify magyarországi felhasználása elől az utolsó nagyobb akadály is elgördült, így a magyar webshop tulajdonosok, a nemzetközi szolgáltatók árának töredékéért, a saját pénznemükben használhatják a világ egyik legnagyszerűbb webáruház motorját.

Hálás vagyok

Hálás vagyok azért, hogy mindezeket elérhettük. Hálás vagyok, hogy volt hitem, kitartásom és szűnni nem akaró lelkesedésem. Ezek a dolgok kellenek ahhoz, hogy visszatekintve azt mondhassam – jó év volt. Hálás vagyok az üzlettársaimnak és a kollégáimnak, mert nélkülük mindez a sok dolog, csak fiókba ragadt ötletként halna meg egy megsárguló papírfecnire írva. Hálás vagyok, hogy egészséges vagyok, szeretek és szeretnek. És nagyon, de nagyon hálás vagyok, hogy a nagy hajtásban azért sikerült a lokáció függetlenségi vágyaimnak is eleget tenni és eljutottam néhányszor vitorlázni!

Mit tartogat 2017?

Az elmúlt év kemény volt, de termékeny. És mint mindig, most is feltöltődve és izgatottan várom a következő esztendőt. Célok? Fogadalmak?

A Webshippy iránt nagyon nagy érdeklődés mutatkozik mind a webáruház tulajdonosok, mind a befektetők részéről és egy hatalmas dologra készülünk. Szeretnénk minden akadályt elhárítani a hazai online kereskedelmi vállalkozások elől, hogy minden eddiginél hatékonyabban tudjanak növekedni nem csak itthon, de a környező közép-kelet-európai országokban is, a logisztikai határok ledöntése által. A célunk, hogy ne legyen többé “kifogás” az, hogy egy webshop üzemeltetése és skálázható növekedése útjában állnak a logisztikával kapcsolatos nehézségek.

A Shopify rendszerhez még több hasznos, a Magyar piaci környezetben történő használatot megkönnyítő applikációt készítünk, amivel a számlázás, a postai címkenyomtatás, vagy az ár-összehasonlító portálokkal történő integráció gyerekjáték lesz.

A VanillaDeal termékeinek egy részét saját márkanév alatt fogjuk forgalmazni és az online jelenlét mellett elkezdődik a retail értékesítés is. Tovább bővítjük a forgalmazott termékek körét és egy meglepetés is készül a hölgyeknek.

 

Ezekkel a motiváló gondolatokkal szeretnék Nektek és magamnak is egy eredményes, pörgős és nagyon sikeres boldog új évet kívánni 2017 -re!