Hogyan hozd ki a legtöbbet egy szakmai kiállításból

  • 2017. Apr 09
Ecommerce Expo Webshippy Fulfillments Stand
1024 700 András

A nemrégiben megrendezésre kerülő Ecommerce Expo az év és az ország legnagyobb online kereskedelemmel foglalkozó eseménye, ahol találkoznak a szakma képviselői, előadók, kiállítók és a téma iránt érdeklődő webshoppal rendelkező, vagy ecommerce vállalkozás indítását tervező látogatók. Az elmúlt egy év alatt cégünk, a Webshippy Fulfillments hihetetlen dinamikus fejlődésen ment keresztül és úgy éreztük megértünk arra, hogy kiállítóként mutatkozzunk be az eseményen. A siker nem maradt el, nem várt mennyiségű lead, konkrét szerződéskötés és stratégiai partneri kapcsolat kialakítása lett az eredmény, a látogatók pedig maximálisan validálták a szolgáltatásunk létjogosultságát. Az alábbiakban összeszedtük mindazt, ami segített abban, hogy azt érezzük, maximálisan megérte részt venni az eseményen.

1. Legyen konkrét célod és készülj fel, hogy eléred azt

Egy expón történő megjelenés elég sok szervezéssel jár és ahogy közeleg a nagy nap, azt érzed majd rád borul minden, egyre fusztráltabbá válhatsz, hisz azt érzed egy nap alatt kell mindent megmutatnod. Mindebben a nagy pörgésben előfordulhat, hogy a fától nem látod az erdőt, azaz nincs konkrét cél, konkrét “call to action” amit el kívánsz érni. Ne légy szélsőséges, ne elégedj meg se azzal, hogy pusztán megmutatod magad, hogy nőjön a márkaismertséged, de az se legyen a célod, hogy mindenáron konkrét vásárlásra ösztönözd a potenciális partnereidet. Képzeld úgy el, mint egy online marketing funnelt, amelybe beáramlanak az érdeklődők, először fogd meg őket valami aprósággal, szerezd meg az email címüket, a kontaktjukat és építsd fel a folyamatot, ahogy később fokozatosan bemutatod a cégedet / szolgáltatásaidat nekik és végül (jó esetben) megszeretnek és a partnereiddé válnak. Ne légy pushy, ne nyomulj. Egy ilyen kiállításon rengeteg impulzus éri a látogatókat. Légy türelmes. A mi célunk az volt, hogy regisztráljuk az érdeklődőket a weboldalunkon a logisztikai rendszerünk demo verziójába, ahol a beépített túra segítségével később nyugodt körülmények között ismerhetik meg a rendszer működését és bármikor kapcsolatba léphetnek velünk, ha kérdésük van. A rendszer természetesen figyeli, hogy meddig jutottak el a tesztelés során és follow up levelet küld számukra, amennyiben szükséges.

2. Készülj fel konkrét pitch-el és kérdésekkel

Nincs rosszabb, mikor egy cég képviselői nem konzekvensen mutatják be a vállalatot és annak szolgáltatásait. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindenki aki egy ilyen rendezvényen a standunkon van és képvisel minket az pontosan olyan képet lát a cégről mint a vezetők. A startup világban ismeretes az egymondatos un. pitch azaz rövid bemutatkozó fogalma. Azt elmondva/elolvasva a másik fél eldönti, hogy érdeklik-e annyira a hallottak, hogy további információt akarjon megtudni. Fontos, hogy ez az egy mondat és az ezt követi kiegészítő mondatok mindent tömören összefoglaljanak, amit a cégedről, szolgáltatásodról tudni érdemes. A miénk a következő volt:

Webáruházaknak nyújtunk kiszervezett logisztikai szolgáltatást, azaz bérraktározást, rendelés összeállítást, számlázást és kiszállítást belföldre és külföldre egyaránt, diszkont szállítási díjakon.

Saját fejlesztésű rendelés-kezelő, csomagolás optimalizáló szoftverünk képes automatikusan szinkronizálni az ismertebb webáruház motorokkal, valamint kapcsolódik az ismertebb hazai online számlázókhoz. Így raktárunkban élőben látjuk az ügyfeleink megrendeléseit és a készleten lévő termékekből azonnal összeállítjuk és kiszállítjuk a rendeléseket, így leveszünk minden logisztikai terhet a webshop tulajdonosok válláról.

3. Gondold végig milyen képet kommunkálsz azok által, aki a munkádat “segítik”

A konferenciák, rendezvények természetes velejárói a bájos, mindig mosolygós hostess lányok, akik megjelenésükkel emelik a hangulatot és segítenek kommunikálni a látogatókkal. Nagyon fontos azonban, hogy ezek a “külső” segítők képviselik a cégedet és nagyban alakítják a vállalkozásodról kialakított képet. Fontos tehát, hogy olyan embereket válassz, akik megjelenésükben, kisugárzásukban és kommunikációjukkal építik, nem pedig esetleg rombolják a képet. Az Ecommerce Expo egy szakmai rendezvény, úgyhogy a cicivillantós, miniszoknyás cicababákat inkább hagyjuk meg a TunningShow-ra, vagy a bodybuilder versenyekre. Ahol mindenki zakóban és kosztümben jelenik meg ott a Te céged is akkor tűnik igazán komolynak, ha inkább az intellektussal ötvözött eleganciát mutatod. Mi az új asszisztensünket hoztuk magunkkal, akinek a többkörös interjú végén tartandó próbanapja volt az expó és élőben láthattuk milyen vele együtt dolgozni. (Az esemény után fel is vettük főállásba).

Ecommerce Expo Webshippy Fulfillments Hostessek

4. Kommunikálj tisztán, röviden

Fontos, hogy a rollupok, szórólapok és az összes szolgáltatásaidat bemutató marketing anyag legyen tömör, lényegre törő és egyértelműen, sallangok nélkül kommunikálja azt, ami nyújtasz. Ne próbálj meg minden üzenetet átadni egy apró szórólapon, vagy rollupon. Emeld ki azt a néhány dolgot, amit ígérsz a leendő partnereidnek és ami megkülönbözteti a vállalkozásodat a versenytársaktól, így a rövid idő alatt, amíg a figyelmüket rád szentelik, nem vesznek el a felesleges információkban.

5. Építtess kreatív standot

Egy kép többet ér ezer szónál – tartja a reklámszakma. Ez igaz az első benyomásra is, amit a standod fog nyújtani a látogatóknak. Nem kell csilliárdokat költeni méregdrága standtechnikára, viszont érdemes kicsit több időt rászánni az ötletelésre és továbbmenni annál, hogy kinyomtatunk néhány molinót és rollupot. A kreativitás kifizetődő és ha nem érzed magadban a kellő inspirációt, bízz meg egy olyan céget, akinek ez a szakterülete. Mi a Combinatory – Az ötletgyár -al dolgoztunk együtt, akik kifejezetten kiállítási dekorációra és látogató központok építésére specializálódtak. A brief egyszerű volt, szerettünk volna ár-érték arányban jól kijönni, mert nem szántunk nagy büdzsét a standra, viszont azt akartuk, hogy a megjelenésünk tükrözze azt, akik vagyunk: a logisztikát, amitől minden webáruház tulajdonos lábrázást kap, ötvözzük a legmodernebb technológiai fejlesztésekkel, amit az általunk nyújtott rendszer egyedülálló módon képvisel. A koncepciójuk egy raklapokon álló, krómozott kocka volt, amelynek éleiben fényes ledcsíkok húzódtak, így emelve ki a standot a környezetéből és a fém és plexi elemek kombinációjával sugározva a high-tech világot, ami a raktárakban megszokott nyers fa színű tároló alkalmatosságokkal találkozik.

Ecommerce Expo Webshippy Fulfillments Stand

6. Mutasd meg mit tudsz

Ha már egyszer megjelensz egy ilyen rendezvényen, használd ki az alkalmat és amennyire lehet mutasd meg azt, amit nyújtasz. Manapság egy reklámfilm elkészítése nem egy akkora összeg, ami ne férne bele egy konferencián kiállító cég költségvetésébe. Egyre több studió van, aki már elérhető áron segít a film megvágásában, a jelenetek egy részét pedig stock videó anyagokból, másik részét akár egy iPhone segítségével is felveheted. A képsorokon pedig elegendőek a céged értékeit, szolgáltatásait bemutató hívószavak, mondatok megjelenítése tömören, érthetően egy vidám aláfestő zenével. Checkold, mi milyen videót készítettünk négy nap alatt. Ha filmet nem is készítesz, ha tudod akkor is vigyél ki laptopot, kivetítőt, amin bemutathatod a demódat feltéve, ha digitális terméket/szolgáltatást kínálsz.

Konklúzió

Egy minőségi, szakmai kiállításon történő megjelenés nem csak az értékesítésre jó alkalom, de remek stratégiai partnerekre is lehet találni, valamint hihetetlenül sokat dob a céged imidzsén. Ha online kereskedelemmel foglalkozol, vagy szeretnél foglalkozni, illetve olyan terméket, szolgáltatást kínálsz, ami az e-kereskedelemmel kapcsolatos az Ecommerce Expo egy remekül megszervezett, széles réteget vonzó, hiteles rendezvény, amin egy nap alatt többet tudsz networkolni, mintha fél éven át minden meetupra elmennél. Kiállítóként első hallásra soknak tűnhet a megjelenésért elkért részvételi díj, de maximálisan visszahozza az árát, mindenkinek csak ajánlani tudjuk.