Az első online eladástól, a régió leginnovatívabb fulfillment vállalkozásáig

  • 2017. Aug 30
799 518 András

Valamivel több, mint két évvel ezelőtt elhatároztam, hogy elkezdek online kereskedelemmel foglalkozni. Tudatos döntés volt, a startupok bizonytalan kimenetelű világát szerettem volna felváltani egy kiszámíthatóbb, valamivel biztosabb, rövidebb távon is jövedelmező vállalkozási formára. Az egész egy ázsiai utazással kezdődött, ahol összeraktam az első webáruházunk alapjait és a két hónapos, digitális nomádkodás végére meg is történt az első online eladásom. Ennek a történetét egy korábbi blogbejegyzésben foglaltam össze, ami nagyon sok emberhez eljutott inspirálva ezzel másokat is, hogy belevágjanak az online kereskedelem világába. Két év hamar elszállt, mégis hatalmas utat tettünk meg azóta, az első eladást egyre több követte, sokat tanultunk az úton, hullámvölgyek váltották egymást, számtalan problémát kellett megoldanunk, mígnem az egyik problémából olyan megoldás született, ami ma az ország leginnovatívabb kiszervezett logisztikai (fulfillment) vállalkozásává nőtte ki magát. A mára közel száz webáruházat kiszolgáló, több tízezres csomagszámú, országon belüli és nemzetközi piacon működő vállalkozásunk, a Webshippy kialakulásának történetét foglalja össze ez az írás.

Az első eladástól a havi ötezer csomagig

Az első webáruház, amit két Balin töltött hónap alatt építettem fel, szórakoztató elektronikai kiegészítőket forgalmazott, az ázsiai Proda márka (www.proda.hu) bluetooth hangszóróit, power bank készülékeit, szelfie botokat stb. kínált az oldal látogatóinak. Az áruház építését követő egy év alatt rengeteget tanultunk a piacról, az online értékesítés szabályairól, lehetőségeiről, határairól. Nemzetközi blogposztokból képeztük magunkat és kipróbáltunk minden technikát, módszert, stratégiát, ami a vevők megszerzésétől, a visszatérő vásárlók számának növeléséig lehetséges, a bevétel maximalizálásának érdekében. A forgalmunk eleinte szépen növekedett, de egy ponton elkezdett laposodni az értékesítési görbe és egy szintnél nem tudtuk feljebb vinni az eladásokat. A különféle okokat kielemezve azt állapítottuk meg, hogy adott termékkategóriában a további bevételnövelés a portfólió szélesítésével, azaz az értékesített termékek körének bővítésével lenne csak lehetséges. Az elektronikai termékek árrése nagyon alacsony, a verseny elég nagy és a döntéshozatali mechanizmus nagyon racionális. A PPC (pay per click) alapú hirdetési stratégiák nem működtek, a kampányok nem jöttek ki cash-flow pozitívra, így az igazán skálázható hirdetési stratégiákat, amik nagy eladásokat hoztak volna nem tudtuk alkalmazni.

Elhatároztuk, hogy stratégiát váltunk, ahelyett, hogy a választott termékhez próbálnánk működő marketing megoldásokat találni, kiválasztjuk a legjobban skálázható marketing stratégiát és ahhoz próbálunk megfelelő terméket keresni. Ekkor hoztuk létre a második webáruházunkat (www.vanilladeal.com), ami az előző termékekkel teljesen ellentétes tulajdonságú árukat kínált, női célcsoportoknak. Elsősorban kozmetikai, illetve különféle szépészeti termékeket gyűjtöttünk össze, amiken nagyobb az árrés, a döntéshozatal emocionális és a termékek nagy része elfogy, így újrarendelik, ami által a visszatérő vásárlók aránya jóval nagyobb. A termékkutatás sokkal több időt vett igénybe (és vesz igénybe a mai napig), viszont az eladásokon rögtön érződött a különbség. Már az első hónapban többet értékesítettünk, mint az elektronikai termékek esetében és nagyon hamar elértük a havi 1000, 3000, majd az ötezres eladási szintet. A cég forgalma az első év végére meghaladta a 100 millió forintot.

A “nagyobbak” problémái

Ahogy nőttünk, úgy szembesültünk az egyre nehezebben megoldható kihívásokkal. Amikor a Proda első rendeléseit szolgáltuk ki, boldogan nyomtattuk a számlákat, a futár címkéket, csomagoltuk a termékeket, rendeltük a csomagoló anyagot napról-napra, egyre növekvő mennyiségben. Szelfiztünk a folyamatosan növekvő futárzsákokkal és dobozhalmokkal, büszkék voltunk, hogy elértünk valamit, a startup világ hosszan tartó építkezési folyamata helyett rögtön sikerélmény volt a jutalmunk. Ám ahogy egyre nőtt a rendelésszám, egyre nehezebben álltunk neki a csomagolásnak, a hibák szaporodni kezdtek, a nehézségek egyre többször álltak az utunkba; hol a nyomtató patron fogyott ki, hol a csomagoló anyagból kalkuláltuk alul magunkat, egyre több időt vett el a komissiózás, melyik megrendelés menjen ki előbb, melyik dobozba mi kerül, megfelelő számlát mellékelünk-e, néha nem készültünk el a futár érkezéséig és még sorolhatnám. Túl sok volt a manuális lépés, ami egyre több időt vett igénybe és egyre több hibát jelentett. A kezdeti lelkesedés alábbhagyott, amikor azt éreztük, hogy a logisztika ránk borul és mire a rendelések kiszolgálásával végzünk, már nem marad energiánk a legfontosabb dolgokra, a vállalkozás növelésére, az új marketing stratégiák tesztelésére, új termékek keresésére. Belefulladtunk a logisztikába és azt éreztük, hogy ez nem a jó irány.

Az automatizálás, a maximalizmus és a folyamatok optimalizálásának a megszállottja vagyok, biztos voltam benne, hogy találunk valami okos szoftvert, ami megoldja ezeket a problémákat. Az igényeink egyértelműek voltak:

  • raktárkészlet nyilvántartása
  • rendelések szinkronizálása a webáruházból
  • raktárkészlet szinkronizálása a webáruházba
  • rendelés adatokból automata számlagenerálás
  • rendelés adatokból automata futár címke generálás
  • csomagolás optimalizálás – a csomagolási hibák kivédése
  • utánvétek normális nyomon követése
  • visszaküldött csomagok kezelése, számláik automatizált sztornózása
  • csomagolóanyag mennyiségek optimalizálása

a teljesség igénye nélkül 🙂

Sokáig keresgéltünk, megvizsgáltunk hazai és nemzetközi megoldásokat, teszteltünk különféle szoftvereket, de nem találtunk olyan megoldást, ami a fenti igényeket hiánytalanul kielégítette volna és megfelelt az elvárásainknak. Nem szerettünk volna nehézkes, régi technológiákat alkalmazó, nem továbbfejlesztett programokkal bajlódni, hozzászoktunk a modern megoldásokhoz, hisz ma már szinte minden problémára találunk valami nagyszerű online eszközt, ezekhez vagyunk hozzászokva, de sajnos nem jártunk sikerrel. Természetesen nagyvállalati rendszerek léteznek, de ezek egyrészt nagyon költségesek, másrészt nehézkes a továbbfejlesztésük, egy-egy új igény, funkció bevezetése drága és időigényes. Nem találtunk megfelelő, all-in-one megoldást.

DIY, avagy, ha máshogy nem megy, csináld meg Te magad

Az igényeket precízen definiáltuk, “már csak” a megvalósítás volt hátra, így eldöntöttük, hogy megcsináljuk a magunk eszközét. Nem akartunk “csillagrombolót” építeni, egy-egy egyszerű részletet szerettünk volna egyszerre megoldani, így elkezdtük a fejlesztést. Eleinte saját magam, a minimális meglévő fejlesztői tudásomat némileg online továbbfejlesztve, később egy (majd több) profi fejlesztő bevonásával kezdett készülni a specifikációnak megfelelő eszköz. Ahogy a fejlesztések haladtak előre, egyre több, újabb és újabb funkció került megvalósításra és egy idő után kezdtük érezni, hogy valami nagyszerű dolog van kialakulóban.

Ahogy az online áruházunk folyamatosan fejlődött, úgy jelentek meg új igények is egymás után és élveztük, hogy minden problémánkra egyszerűen tudunk megoldást gyártani. A folyamatok egyre szofisztikáltabbá váltak, minden kezdett leegyszerűsödni, eltűntek a hibák sőt, költség hatékonyabban kezdtünk működni. A vonalkódos termékazonosítás bevezetését követően, optimalizáltuk magát a csomagolási folyamatot is, így elértük, hogy egy csomagoló közel 300 csomagot tudott egy nap alatt összekészíteni és minden lépését a rendszer kontrollálta. Minden csomagoláshoz kapcsolódó információ a képernyőn követhető nyomon és minden szükséges extra  teendő (szóróanyagok, vámpapírok stb.)  automatikusan generálódnak és tájékoztatják a csomagolót. Egy olyan hatékony eszközt alkottunk, ami senkinek nem volt, kihasználva mindazt az IT és online marketing tudást, ami egy sikeres webáruház felépítéséből adódott és kombinálható volt annak logisztikai támogatásával.

Webshippy vonalkódos csomagazonosítás

Számos nagy, nemzetközi fulfillment cég, mint az Amazon, vagy a Rakuten szoftvereit elemeztük ki és listáztuk belőle azokat a funkciókat, amik egy professzionális logisztikai szoftvert jellemeznek. Elhagytuk belőle a felesleges, nem praktikus részeket és hozzáadtuk mindazt, ami a közép-kelet európai, illetve leginkább a hazai logisztikai és könyvelési környezetben egyedi. A rendszert tökéletesen automatizáltra alkottuk, hogy az extra csomagoló személyzet betanítása a forgalmasabb időszakokban se legyen több fél óránál és ezáltal könnyedén skálázódhassunk fel, amikor szükséges.

A logisztika mindenkinek fáj(t)

Hamar éreztük, hogy amit építünk az nem csak nekünk értékes. A logisztika mindenkinek fájdalmas és nyűg. A kis és kezdő webáruházak nehezen birkóznak meg az egyre növekvő terheléssel és egyre kevesebb idő jut az érdemi munkára, mint például a vásárlók elérésére, mindemellett nehezen kapnak jó szállítási árakat. Tudjuk, hisz végigmentünk rajta. A nagyobb vállalatok, gyárak, nagykereskedők is egyre inkább kezdenek online megjelenni, de a folyamataik a nagyvállalati értékesítésre vannak optimalizálva, sokan nehezen birkóznak meg a B2C kiszolgálással, vagy extrán költségesen tudják megoldani.

Eleinte csak barátok, ismerős webshopos csapatok jelezték az igényt, hogy átadnánk nekünk az online értékesített termékeik kezelését, de már akkor tudtuk, hogy erre egy külön vállalkozást fogunk építeni. Így született meg a Webshippy.

A Webshippy Fulfillments születése

2016 nyarára a szoftver olyan állapotba került, hogy már képes volt más webáruházak rendelés állományát és készleteit kezelni, így megalapítottuk és elkezdtük kommunikálni a Webshippy létezését.

Az azóta is folyamatos továbbfejlesztés alatt álló rendszer olyan alapot adott a szolgáltatásainknak, amivel más logisztikai cégek nem rendelkeztek, hisz egy teljesen más szemszögből, a webáruházak üzemeltetőinek oldaláról közelítettük meg a problémát és vittünk innovációt a folyamatokba. Saját fejlesztő csapattal dolgozunk, ami lehetővé teszi, hogy minden új problémára, felmerülő igényre azonnal reagáljunk.

Kiszervezett logisztikai szolgáltatást nyújtunk webáruházaknak, melynek révén a piaci árak töredékéért valósítható meg a csomagkiszállítás belföldön és külföldön egyaránt. A webáruházak mentesülnek a logisztika terheitől, a raktározás, csomagkezelés magas fix költségeitől és hozzáférnek olyan megversenyeztetett szállítási árakhoz, amiket csak több-tízezres csomagszámoknál érhetnének el.

Megvalósítottuk a nemzetközi utánvétkezelést a környező országokban és saját szállítási csatornákat építettünk ki, amik által a hazai közönséget célzó webshopok kiterjeszthetik a fókuszukat a szomszédos országokra is, hisz a speciális csomagszállítási árak által versenyképesekké válhatnak. A megversenyeztetett nemzetközi szállítási opciók révén elérhetővé váltak a tengeren túli országok is (pl. Egyesül Államok akár 3000 Ft körül, másnapi kiszállítással stb.).

Olyan üzleti modellt dolgoztunk ki, amivel minden webshop lényegesen gyorsabban, sokkal hatékonyabban és skálázhatóbban tud növekedni velünk. A legjobb logisztikai cégeket megversenyeztetve elért hatalmas mennyiségi kedvezményekkel csökkentett szállítási díjainkat egy az egyben átadjuk a partnereinknek, így már alacsony csomagszám mellett is a nagy webáruházak szállítási áraival dolgozhatnak. 990 Ft alatt tudnak szállítani Szlovákiába, Romániába és 3000 Ft környékén a tengeren túlra is eljutnak a csomagok másnapra. Csomagkezelési díjaink sávosan csökkennek a kiszállított mennyiség függvényében, így akár 250 forintig is lemehetnek és a tárolásért nem számítunk fel fix költséget (kivéve hosszú távú tárolási igény esetén). Így a webshopok minden logisztikával kapcsolatos költsége a változó költségek közé kerül, ezzel érve el egy sokkal jobban kalkulálható üzleti modellt, ahol a teljes logisztikai költség közel azonos, mintha mindent saját maguk csinálnának.

Mára a Webshippy egy gazdaságilag stabil vállalkozás, közel száz webáruházat szolgálunk ki és köztük olyan márkáknak segítünk a hazai és a nemzetközi szállítmányozásban, mint a sikeres magyar divattervező, a Nanushka, a nemzetközi sikereket elérő design tanácsadó cég, a UX Studio, vagy a KickStarter kampányokat nyerő társasjáték, a MindClash Games. Raktárainkban a termékek katonás rendben sorakoznak a QR kódokkal azonosított polchelyeken a biztosított logisztikai központban található raktárbázisunkon.

Az alacsony nemzetközi szállítási áraknak és az automatizált export vámügyintézési ejárásoknak köszönhetően olyan webáruházak is elkezdhettek a külföldi piacok felé nyitni, akik számára eddig a magas logisztikai árak miatt csak a magyarországi értékesítés jöhetett szóba.

A Webshippy szoftvere, a mai formájában már néhány kattintással képes csatlakozni az ismertebb webáruház motorokhoz, illetve a saját API -nkon keresztül az egyedi áruházak is egyszerűen tudnak csatlakozni hozzánk, így valósítva meg a folyamatos adatszinkronizációt. A sokak által használt és közkedvelt online számlázó rendszerek is másodpercek alatt paraméterezhetők, ezáltal a számlagenerálás feladatait is átvesszük a webshopok üzemeltetőitől, így semmi teendőjük nem marad a logisztikával kapcsolatban.

Mi van előttünk?

Viszonylag rövid idő alatt hatalmas utat tettünk meg. Több ezer munkaórát fektettünk bele egy szoftverbe, ami a világ leginnovatívabb rendszereinek működési modelljére építkezett és mára már több tucat online áruház profitál a szolgáltatásainkból. A fejlesztési folyamatnak azonban még közel sincs vége, hisz folyamatosan újabb funkciókkal bővülünk és jobbnál jobb lehetőségeket kínálunk. Hamarosan több ezer csomagpont válik elérhetővé országszerte és nemsokára megnyitjuk raktárainkat a környező országokban is a gyorsabb helyi kiszolgálás érdekében. Mindezek alatt olyan webshop logisztikai innovációkon dolgozunk, amik által a logisztika a rettegett mumusból végleg átlényegül egy könnyed, problémamentes területté a minket választó webáruház tulajdonosok számára.

 

Kapcsolódó írások:

 

A postokban szereplő képek esetenként illusztrációk is lehetnek.