Az életem első mérföldköve az anyagi függetlenség felé

  • 2013. Oct 11
592 395 András

Úgy döntöttem, a mai nap piros betűs ünnepként kerül bele életem történetébe, melyre később mindig kellemes, kaján mosollyal az arcomon gondolok majd vissza. Egy olyan ponthoz értem el, amire már hosszú évek óta várok és keményen dolgoztam érte, hogy eljöjjön.

Az anyagi függetlenség definíciójára a netet böngészve az alábbi mondatokra bukkanhatunk:

“Amikor a passzív bevételeid meghaladják a kiadásaidat.”
“Amikor dönthetsz, hogy mit csinálsz, dolgozol-e aznap és bárhogy döntesz, nem érinti a jövedelmedet.”
“Amikor nem te dolgozol a pénzért, hanem a pénz dolgozik neked.”

Az én megfogalmazásomban az anyagi függetlenség azt jelenti, hogy van egy olyan rendszer, ami Neked dolgozik és a megélhetésedet biztosítja, akkor is, ha te a kisujjadat sem mozdítod. Jövedelmet termel, automatikusan és Te döntesz arról, hogy mivel töltöd az idődet. Egy ilyen rendszer létrehozása több féle képpen lehetséges, nem a hogyanokba, inkább az elvekbe szeretnék belemenni kicsit, hogy miért is fontos ez.

Minden startup -ernek, induló vállalkozónak azt kell megérteni, hogy két alapvető módon juthatunk bevételhez. Ha a bevétel megszerzéséért folyamatosan tennünk kell, akkor sosem fogunk tudni felállni az íróasztaltól. Ha állandó értékesítéssel töltjük az időnket, árulhatunk bármilyen drága terméket, akármilyen nagy profit réssel, ha egyszeri összegért adjuk el amit árulunk, akkor újra és újra meg kell küzdenünk a napi betevőért. Ezzel szemben ha létre tudunk hozni olyan modellt, amiben nem egyszeri összegért árulunk valamit például, hanem havidíjas konstrukciót hozunk létre, akkor nagyjából az úton vagyunk a nagy cél elérése felé.

Az iLandGuide üzleti modelljét a nyár közepe táján változtattuk meg, amikor felismertük, hogy az eredeti modell, amiben a partnereink értékesítéseiből szerzünk jutalékot, nem fenntartható. A partnerek a saját tempójukban dolgoztak, volt aki egyáltalán el sem kezdte végül a szolgáltatását, valamint leszűkítettük magunkat egy nagyon kis piacra, a nyaraló szigetekre. Pofon szerűen ért a felismerés, a fájdalom csillapító pedig sokáig keserű szájízt hagyott, de végül megtaláltuk azt az irányt, ami az eredeti termék kidobása nélkül, “csupán” az üzleti modell átalakításával újra a sikeres útra terelhette vissza az imádott kis startup vállalkozásunkat.

Rájöttünk, hogy az igazi értékünk az a technológia, amit létrehoztunk, nem pedig a brand, amit nagy nehezen próbálunk felépíteni. Rájöttünk, hogy a software rendszer, ami az iLandGuide mögött van kiváló alapként szolgálhat számtalan vállalatnak, első sorban turisztikai magazinoknak, önkormányzatoknak, akik szeretnének megjelenni egy digitális útikönyv alkalmazással, azonban nem tudnak, vagy akarnak több millió forintot és hónapokat rászánni egy új termék kifejlesztésére. Nekik kínáljuk most az idestova három év alatt egyre jobbá és jobbá fejlesztett rendszerünket, egyedi design kialakítási lehetőséggel, havi díjas konstrukcióban. Vagyis egy fix havonta fizetett összegért (ami természetesen a töredéke egy új applikáció kifejlesztésének) akár egy héten belül megkaphatják a saját arculatukra alakított digitális útikönyvet és tetszés szerint illeszthetik bele a meglévő üzleti modelljükbe. Úgy néz ki eme aprócska paradigma váltás végre igazán sínre rak minket és újabb távlatokat nyit az iLandGuide számára.

Lelkes érdeklődőknek az újá alakított, GuideMaker névre keresztelt termékünk prezentációja az alábbi linken megtekinthető.

E hosszú, néha fájdalmas, de mindenképpen izgalmasnak nevezhető folyamatnak, ma elérkeztünk egy mérföldkövéhez, az első céghez, aki az új konstrukció szerint csatlakozott hozzánk.

[quote]Ma kiállítottam életem első, automatikusan megújuló számláját és aktiváltam a hozzá tartozó auto charge funkciót, ami az ügyfél bankkártyájáról minden hónapban, külső beavatkozás nélkül levonja a havidíjat és a mi céges bankszámlánkra továbbítja. [/quote]

Fantasztikus érzés volt, nem tudom mennyire jön így ez át. Lényegében mostantól kezdve ha esik, ha fúj, ha keményen dolgozunk, ha nem, ez az összeg mindig megjelenik az egyenlegünkben. (Igen, tudom… csak akkor, ha rendelkezésre áll a kártyáján az összeg, meg ha nem mondja le a szolgáltatást egy év után, stb, stb. Ezekkel most egyelőre ne foglalkozzunk.)

Persze tudom, apró lépés ez az emberiségnek, de az én karrier történetemben mindenképp egy piros betűs ünnep marad, még nagyon sokáig.