“Ez hihetetlen…” Hát látod ezért nem ment…

  • 2013. Sep 27
1024 580 András

Sok embernek említettem már azt az elméletemet, miszerint az egyik legrégebbi általam ismert tudatos és már-már spirituális alapvetéseket közvetítő mű nem más, mint a Csillagok Háborúja. Azt hinnénk csupán egy jó sci-fi, de voltaképp olyan gondolatokat fogalmazott meg már a nyolcvanas években, amik napjaink “trendy”, tudatosságot tanító könyveiben köszönnek vissza.

A vállalkozói életben, a startup világban, de voltaképp az élet bármely területén, ahol el szeretnénk jutni A-ból B-be, valószínűleg próbák tömkelege gördül majd elénk. Nevezhetjük őket kihívásoknak, akadályoknak, nehézségeknek… én leginkább a lecke szót szoktam használni. Mindent azért kapunk, hogy tanuljunk belőle és minden okkal érkezik az életünkbe. Ezt sokszor szoktam mondani és valószínű nem csak tőlem hallottátok már. Az emberek egy része hisz benne, mások legyintenek rá. Én azt javaslom, vizsgáld meg az életedet, nézz vissza az útra, amin végig mentél eddig és tedd fel magadnak a kérdést: történt bármi olyasmi, akármilyen -anno akár rossznak tűnő- dolog, aminek oka később nem nyert magyarázatot? Valószínűleg nem. Mindenre kaptál választ és mindent megértettél utólag. Bármilyen hihetetlen is, de amikor akadályok gördülnek eléd, ugyan ezt a tudatosságot kell előhívnod. Ha eddig semmi nem történt az életedben ok nélkül, hát eztán sem fog. Bármi, ami előtted áll a jelen pillanatban, akármilyen értelmetlennek is tűnik, egy szép napon értelmet nyer majd és elvezet valahova, vagy pusztán rájössz az értelmére.

A sok sok akadály, kihívás, lecke közepette egy dolgot nem szabad sosem elfelejtened: valamiért elindultál ezen az úton és pontosan tudod, hogy hova szeretnél eljutni.

[quote]Bármilyen célt meghatározhatsz az életedben, meg tudod csinálni, ha elegendő hozzá a hited.[/quote]

A feltétel nélküli hited, önmagadban. Anélkül semmire sem mész.

Hosszú hosszú idők óta az egyik kedvenc monológom, ahogy ezt Yoda mester megfogalmazta a Star Wars V. epizódjában (a régi 2. rész), mikor Luke -ot okítja a dzsungelben, hogyan használja az erőt. Luke hajója elsüllyed a mocsárban és kétségbe esik, hogy örökre a galaxis peremén lévő bolygón ragad. Yoda utasítja őt, hogy használja az erőt és emelje ki a gondolatával a mocsárból az űrhajót. Meg is próbálkozik vele, de fél úton feladja és a jármű vissza süllyed. Ekkor Yoda mester kissé unott, laza mozdulatokkal oda cammog, kitartja apró zöld kis kezeit és egy laza koncentrációt követően kiemeli a hatalmas vasdarabot a mocsár sűrűjéből. Luke csodálkozva fut oda, szinte nem is hisz a szemének és meglepettségében csak annyit tud mondani – Hát ez hihetetlen! Mire Yoda mester fejét csóválva szembesíti Luke -ot sikertelenségének alapvető okával. Látod… ezért nem ment.

Álljon itt hát a teljes szöveg, melynek szinte minden szava iránymutatásul szolgálhat a mindennapi életünkhöz és céljaink eléréséhez.

Luke: Sose jutunk ki innen.
Yoda: Ilyen biztos vagy benne? Ahh… Mert akkor valóban nem jutsz ki soha. Hiába tanítlak téged?
Luke: Mester más dolog köveket mozgatni és más ezt kihúzni innen.
Yoda: NEM. Nem más! Csak te gondolod, hogy más. El kell felejtened, amit eddig hittél.
Luke: Hát jó, megpróbálhatom.
Yoda: NEM. Ne próbáld. Tedd, vagy ne tedd. De ne próbáld.

Luke: Lehetetlent kívánsz.

Luke: Hát ez… hát ez hihetetlen.
Yoda: Látod… ezért nem ment Neked.