Startup networking – hogyan készüljünk, hogy ne érjen meglepetés

 • 2014. Sep 15
DailyOne business cards
1024 749 András

Pár héttel ezelőtt értesültünk a jó hírről, hogy a DailyOne projektünket kiválasztották a berlini Social Impact Labs accelerator programba és ennek keretében lehetőségünk van részt venni egy egyhónapos intenzív mentoráláson.

A kezdés nagy napja hamarabb el is érkezett, mint gondoltuk volna és egyszer csak azon kaptam magam, hogy csak néhány napom maradt az utazás előtt, hogy felkészüljek a kiküldetésre.

Egy startup számára hatalmas lehetőség, ha részt vehet egy ilyen programban, rengeteg tapasztalattal, szaktudással, kapcsolatokkal és nem utolsó sorban tőkével lehet gazdagabb. A berlini ökoszisztéma erre különösen alkalmas!

Berlin, London mellett az egyike az USA által a figyelem középpontjában álló, legjelentősebb startup központoknak Erurópában. Olyan sikeres vállalkozások nőtték ki magukat innen, mint a 6Wunderkinder (Wunderlist), Wimdu, vagy a SoundCloud. Sok tekintetben előbbre járnak, mint Budapest ezért érdemes nyitott szemmel járni a rendezvényeket, mert sokat lehet tanulni a berliniektől.

Megfelelő felkészülés nélkül viszont az egy hónap hamarabb eltelik, mint gondolnánk. Mire felocsúdunk, hogy mivel is lehetne hasznosan tölteni az időt, már jön is a hazaútra  emlékeztető e-mail az online check in-ről.

Épp ezért érdemes megfelelően felkészülni és összeszedetten érkezni, hogy minden kéznél legyen, amikor próbáljuk megtalálni a helyünket a nagy idegenben.

Az alábbiakban összeszedtem, hogy én mivel készültem az egyhónapos kis kalandomra:

1. Pitch

Avagy mutatkozz be szépen kisfiam! Az első és legfontosabb dolog minden (nem csak) startup vállalkozó számára, hogy értelmesen tudjon bemutatkozni. Nem, nem arra gondolok, hogy a vezeték és keresztnevét el tudja mondani felcserélt sorrendben, hanem arra, hogy legyen egy határozott bemutatkozó mondata, amikor elhangzik az a bizonyos kérdés: “And, what is your project?” Ezt nevezik pitch -nek, melynek különböző hosszúságú verziói ismertek és attól függően használhatjuk egyiket, vagy másikat, hogy a tárgyaló partnerünk mennyire kíváncsi arra, amit csinálunk. A legrövidebb verziója az un. elevator pitch, mely kb. 20 mp hosszú csupán. A legenda szerint arról kapta a nevét, hogy mikor egy liftbe beszállunk és együtt utazunk a világ legbefolyásosabb embereivel, maximum a legfelső szintig ugyan, de lehetőségünk van velük szóba elegyedni. Ez viszont max. 20 mp. Ez alatt kell valami olyat mondanunk, ami megragadja a figyelmüket és tovább érdeklődnek.

A valóságban bőven elegendő, ha van egy előre megfogalmazott és betanult mondatunk, amiben minden lényeges információ össze van szedve néhány szóban. Így amikor elmondjuk, a másik fél kap egy általános képet arról, hogy mi az amiben utazunk. Itt aztán, ha tovább kérdez, akkor belemehetünk a részletekbe, de természetesen ennek is előre meg kell lennie a fejünkben, hogy magabiztosan tudjuk folytatni a beszélgetést. Ne ott, a helyszínen próbáljuk meg kitalálni mit is szeretnénk kibökni.

A DailyOne pitch -e a következő mondatokból áll össze

[quote]DailyOne is a crowd funding app for non profits[/quote]

Amennyiben hallgatóságunk ezt követően érdeklődést mutat, folytathatjuk a részletekkel

[quote]It’s a crowd funding smartphone app, where users can browse the ongoing projects of non profit organizations and they can choose a cause to support every day with one dollar, or more. The daily donation is automatic like a subscription, if you don’t pick a cause it is shared equally.[/quote]

Ezt követően fel kell készülni az esetleges kérdésekre, amit a hallgatóság kérdezhet. Rengeteg kérdés van, de érdemes megfogalmazni előre a válaszokat a legtipikusabbakra. Ezek a következők lehetnek:

What is your business model? How do you make profit?

[quote]We charge a small transaction fee on each donation. Also large organizations can have a white label solution for a monthly license fee. This means they will have their separate app with their design and only their causes listed in it.[/quote]

What diferentiates you from the competition?

[quote]There are tons of websites out there for providing crowd funding to charities. We work with NGOs and their projects and not on „good causes that someone figured out to do”. Our system focuses on regular daily donations which is very important as one of the biggest problem for the NGOs, is to find regular supporters instead of one time donators. We are an app that is also a great communication channel that NGOs can use to communicate their successes.[/quote]

How do you reach your target audience?

[quote]We use social media and inbound marketing (especially user generated content) to find our users. Also we have ongoing discussions with large smartphone distributors and manufacturers like Microsoft (Nokia) and BestByte in Hungary about pre-installs on the devices.[/quote]

És természetesen lehet olyan előre megfogalmazott információnk is, amire nem várjuk, hogy rákérdezzenek, de fontosnak tartjuk elmondani. Ez a mi esetünkben az, hogy nagyvállalatok CSR stratégiájába is be tudjuk illeszteni a platformunkat.

[quote]Corporations can also use the system as a part of their CSR strategy by giving donation coupons to employees, customers, partners who can use these to pick a cause and donate by entering the code.[/quote]

A pitch egyébként egy folymatason alakuló, változó formátum. Ahogy fejlődik a projekt, úgy változik vele együtt a pitch is. Ettől függetlenül az alapokat szinte minden pitchben ugyanazok. Alapítótársam, Gábor, korábban írt is a a startup pitchekről egy blogposztot. Mindenképp érdemes átfutni, hogyha épp pitch készítés közben vagytok.

Így már teljes a kép. Átadtunk minden lényeges információt ahhoz, hogy érdekesek legyünk a másik fél számára. Ha egyáltalán érdekesek lehetünk számukra. Ez viszont a következő kérdéstől függ…

2. Mi a célunk

Minden látogatásnak, minden megkezdett beszélgetésnek kell, hogy legyen egy célja. Vagy legalábbis a beszélgetés során hamar ki kell derítenünk, mit tudunk kihozni belőle. Máskülönben csak laza baráti csevegés lesz belőle, ami persze szintén nem rossz, de ha csupán 30 napunk van egy idegen országban, akkor nem ez a fő cél.
Milyen elvárásokkal indulunk neki az egy hónapnak? Milyen kimenetele lehet az ittlétünknek? Mik a céljaink azzal, hogy részt veszünk a programban?
Persze önmagában már az is egy hatalmas dolog, hogy tanulhatunk, tapasztalhatunk. De egy külföldi látogatás több dolognak is az előszobája lehet.

 1. Együttműködő partnereket, helyi képviselőket találhatunk
 2. Sales kapcsolatokat szerezhetünk, vagy viszont értékesítő csatornákat nyithatunk
 3. Megismerkedhetünk hasonló startupok vezetőivel
 4. Befektetőt szerezhetünk
 5. stb.

A lehetőségek száma végtelen, épp ezért fontos, hogy pontosan definiáljuk a céljainkat.

A DailyOne esetében én a következő célokkal érkeztem

 1. Közvetlen sales – szeretnék kapcsolatot találni nagy alapítványok marketing és adománygyűjtési vezetőihez, akiknek az applikációnk white label verzióját értékesíthetjük
 2. Alapítványi kapcsolattartás – szeretnék olyan kapcsolatot találni, aki segít az alapítványok felé közvetíteni a DailyOne -t, mint adománygyűjtési lehetőséget
 3. CSR továbbértékesítés – szeretnék kapcsolatot találni olyan cégekhez, akik nagyvállalatokat segítenek a CSR stratégiák kialakításában, ezáltal értékesíthetik feléjük az adományozói kuponjainkat

3. A megfelelő névjegykártya

Talán triviális dolog, mégis nagyon sokan elfelejtik, vagy nem tartják eléggé fontosnak. Ott az okostelefon, csak megadom a számom, vagy az e-mail címem. Nem. Ez nem így van. A névjegykártya igenis fontos és elengedhetetlen része a networkingnek, megvan a kultúrája, a stílusa. Egyes országokban a teljes koreográfiája annak, hogyan kell átnyújtani azt a kis kártyát, amiről másnap még a legdurvább buli után is emlékezni fognak ránk.

A régi, klasszikus kártyákon általában csak a cégnevet, nevet és elérhetőségeket tüntették fel. Korunk trendi névjegykártyái már zenélnek, mágnesesek, átlátszóak, hologramot vetítenek a falra. A megoldás valahol a kettő között van. Névjegykártyánk legyen designos, de elegáns. Jól olvashatóan legyenek rajta a fontos információk, elérhetőségek, de legalábbis a telefonszámunk, a weboldalunk címe és az e-mail címünk. Kerüljük a design oltárán olvashatatlanná zsugorított, majdhogynem láthatatlanul minimalista betűk használatát. Gondoljunk csak mi lesz, ha egy félig vak, milliárdos szeret bele az ötletünkbe, de másnap nem tudja elolvasni a számunkat.

Én fontosnak tartom azt is, hogy a névjegykártya igenis árulja el, hogy mit csinál a cégünk, vagy miről szól a projekt, amit képviselünk. A mai networking villámrandikon van, hogy másnapra egy kisebb köteg névjegykártya kerül elő a zakónk zsebéből. Ha csak egy trendi, hangzatos, épphogy kimondható cégnév van rajta, nem sok esélyünk van rá, hogy emlékezzenek ránk később.

DailyOne Business Cards

Nem kell túl sok névjegyet gyártani. Első körben elég néhány tíz darab. Ha elfogy, akkor lehet rendelni dupla mennyiséget. És így tovább. Több pénzt lehet elpazarolni a feleslegessé vált névjegykártyákkal, mint amennyit nagy mennyiség nyomtatása esetén spórolunk. Egy kisebb a mennyiség egy elegáns, de nem drága papírra, esetleg egy visszafogott matt fóliával már néhány száz forintból elkészíthető bármelyik digitális nyomdában.

4. Landing page

Nem számít milyen stádiumban van az ötlet/projekt/startup, website nélkül ki se merészkedj! A website a kirakat. Olyan, mint, amilyet az emberek az utcán sétálva meglátnak és kedvük támad bemenni. Legalábbis ilyennek kéne lennie. De ha egyáltalán nem is létezik, akkor a minimális lehetőséget sem hagyjuk meg, hogy ránk találjanak.

Ebben a fázisban nem az a lényeg, hogy a végtelenségig bonyolított, életünk főművét elkészítsük, csupán legyen egy un. landing page, ami összefoglal minden fontos információt a termékről.

Erre remek lehetőség egy egyszerű wordpress oldal felinstallálása, ami ráadásul ingyenes és rengeteg előre gyártott template érhető el hozzá. Ezek közül kedvünkre válogathatunk, böngészhetünk az egyszerűbb ingyenes, vagy a valamivel drágább, de még mindig elérhető árú, professzionális template –ek között.

Mi a DailyOne weboldalát egy hétvége alatt raktuk össze ezekkel az eszközökkel és összesen $55 dollárt költöttünk el rá.

DailyOne Website screenshot

5. Demo és/vagy bemutatkozó prezentáció

Ha mindent jól csináltunk és az érdeklődést is sikerült felkeltenünk, akkor innentől kezdve már nem állíthat meg minket semmi. Kivéve az, ha nincs egy értékelhető prezentációnk, amit átküldhetünk a partnernek, vagy ha abban az állapotban vagyunk akkor egy demónk, amit bemutathatnánk. Ez mobil applikáció alapú startupokra  kiváltképp igaz.

A prezentációnak nem kell hosszúnak lennie, 8-10 slide-nál ne legyen több és a legfontosabb kérdéseket kell, hogy bemutassa az érdeklődőnek:

 • Mi a termék
 • Mi a probléma, amit megoldasz vele
 • Ki a csapat
 • Hol áll a projekt most
 • Stb.

Itt nem mennék a részletekbe, hisz nagyon sok múlik azon is, hogy kinek szól majd a prezentációnk. Számtalan jó blogpost foglalkozik a témával a lényeg, hogy legyen egy összerakott anyagunk, mert anélkül nem jutunk sokra.

A miénk ilyesmi lett:

 

Ha mindez megvan, akkor jöhet a networkölés. Én már nagyon kíváncsian várom mi vár rám Berlinben és izgatottan készülök, hogy a legjobb benyomást váltsam ki. Hamarosan jövök az első hét tapasztalataival.