Roston feketepecsenye zöldfüszerekkel, baconbe tekert párolt spárgával

 • 2013. Jun 05
800 600 András

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető mégis, a húsevők számára mennyei étel az alábbiakban leírt recept, arról nem is beszélve, hogy mint vizuális élmény sem utolsó. A mértanilag a hús tetjére helyezett, baconbe tekert spárgák minimalista módon közvetítik egy elegáns éttermi vacsora hangulatát, melyel bárkit hamar le lehet venni a lábáról. (Bárkit, aki nem vega 🙂 )

2

1

Elkészítése idő: kb. 30 perc

Hozzávalók (2 személyre):

 • 2 darab, 20 dkg körüli feketepecsenye (ha nem kapunk ilyet, választhatunk mást is: fehérpecsenyét, bélszínt, hátszínt, lényegében mindegy. A különbséget árban és minőségben érezzük. A feketepecsenye viszonylag alacsonyabb árú, mégis kellemes állagú hús)
 • 1 csomag (kb. 20 szál) friss spárga
 • 2 csík bacon
 • 2-3 gerezd fokhagyma apró darabokra vágva
 • olivaolaj, vaj
 • friss zöldűszerek ízlés szerint: kakukkfű vagy oregánó (ha nincs friss, jó a szárított is)
 • só, bors

Elkészítés:

 1. Mossuk meg kicsit a húsokat, majd borsozzuk be mindkét oldalukat, rakjuk rájuk a zöldfűszereket és tegyük tálba, majd öntsünk rájuk olivaolajat, annyit, hogy fedve legyenek. Takarjuk le, tegyük félre kicsit.
 2. Mossuk meg a spárgákat, majd a kemény tövüket törjük le. Pontosan érezni fogjuk mennyit kell letörni belőlük, hisz az a rész, ami törik, az nem jó, mert kemény, szálas lesz, ami már finom zsenge, az meg nem fog eltörni. (A színén is látszik, hogy egész világos a kemény rész – le is vághatjuk késsel.)
 3. Forraljunk vizet, majd 4-5 percre dobjuk bele a spárgákat.
 4. Forrósítsunk fel serpenyőt, dobjunk rá kevés vajat és az apróra vágott fokhagymát, majd pár másodperc múlva a spárgákat. (Ne várjunk sokat, nehogy megbarnuljon a fokhagyma). Forgassuk meg őket kicsit 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről és tegyük félre.
 5. Forrósítsuk fel újra a serpenyőt (használhatjuk ugyan azt, nem kell kitisztítani), majd mikor már elég forró, akkor dobjuk rá a húsokat, úgy ahogy vannak kivéve őket az olajból. Itt figyelni kell a hús sütési idejére nagyon, ezért igyekezzünk egyszerre odatenni a két szeletet. Legyen a kezünk ügyében egy digitális óra, telefonunk, vagy bármi, amivel másodperceket mérhetünk, mert a képet látható vastagságú hús mindkét oldalát 60 másodpercig kell sütnünk. Sistereg, füstöl, ne törődjünk vele, az a jó, ha a konyhában élet van. Kicsit hintsük meg sóval. (Nem szabad előtte, mert a só kiszívja a nedvességet.) Pontosan 60 másodperc múlva fordítsuk meg mindkettőt és a másik oldalukat is süssük ugyan ennyi ideig. (Az ilyen steak-ek állapota abszolút ízlés dolga. Én közepesen átsütve szeretem, amikor szép rózsaszín a belseje. Ezen állapot elérése húsvastagság függő, ki kell kísérletezzük magunknak a pontos sütési időket. A Tökéletes steak c. postban erről részletesen mesélek majd.)
 6. Vegyük le a húsokat és helyezzük egy hatalmas tányér közepére.
 7. A spárgákat osszuk gyorsan két csomagba és a bacon csíkkal tekerjük át, majd diszkréten helyezzük a husik tetejére.

Voila! Jó étvágyat! Finom, testet vörösbor illik hozzá.

További receptek


Ha tetszett a post, kérlek oszd meg a lap tetején lévő gombokkal, hogy másokhoz is eljusson.