A csodák a komfort zónádon kívül történnek

  • 2014. Mar 22
976 654 András

Kicsit sok embertől hallottam már, “de jó Neked”, “hogy voltál képes?”, “micsoda életet élsz”, “de irigyellek” és hasonló tartalmú, változatos mondatstruktúrákat.
Gondoltam megpróbálok rávilágítani egy alapvető dologra, ami ahhoz kell, hogy az életünkben elinduljunk abba az irányba, ami nekünk jó lesz…Nézzük a legalapvetőbb opciókat, amikkel az emberek élni szoktak:

A) Teszek érte
B) Megmagyarázom miért nem fog menni
C) Halogatok egy kicsit

Tévedéssekkel ellentétben, bármily meglepő, csak az “A” válasz fog működni. Ezt választja az emberek 2% -a.

Biztos sokak számára ismerős az ábra: a kör, mely a komfort zónánkat jelöli és egy hatalmas terület ezen a körön kívül, ami azt ábrázolja, ahol a csodák megtörténnek. Biztos vagyok benne, hogy talán sokatok egyet is értett vele, mikor először látta, sokan meg is osztottátok, mindenki elismerően bólogatott, de megteszitek vajon, amit meg kell? Kiléptek vajon a komfort zónából azért, hogy azokkal a bizonyos csodákkal találkozzatok? Egyáltalán egyértelmű az, hogy milyen csodákról van is itt szó?

Valóban ahhoz, hogy rendkívüli dolgokat tapasztaljunk, néha feszegetnünk kell a határainkat. Gondoljunk csak a sportolókra, vagy a testépítőkre. Amikor a súlyokat emelgetjük, akkor érünk el hatást, amikor egy picit már éppen sok… mikor egy lépéssel túlhúztuk, mikor többet tettünk, mint amit elbírtunk volna.

Ha le akarsz fogyni, ki kell lépned a komfort zónádból

Ez így működik. Sajnos mindig azt kell megtenni, ami egy picit már kellemetlen ahhoz, hogy igazi változást, előre lépést érjünk el. És ez igaz, az élet minden területére.

Van valami az életedben, ami nem tetszik? Nagyszerű. Mit tudsz tenni, hogy megszabadulj tőle? Valószínűleg valami olyasmit, ami nem túl kellemes. Például nemet kell mondani valamire. Vagy épp igent. És általában egy olyan dologra, amire nem könnyű igent, vagy nemet mondani.

Le akarsz fogyni? Hát bizony ki kell menni a szigetre futni. Pont lehet, hogy mással töltenéd az estédet, de tudnod kell, az a pici úszógumi akkor megy csak le, ha átlépsz a határaidon kívülre és megteszed azt, ami annyira nem kellemes. Meglátod, mikor megtetted, akkor már nagyszerű érzés lesz.
Vagy gondoljatok bele, hányan nem tudnak nemet mondani a munkahelyükön. “Bent kéne maradni még egy kicsit, mert át kell néznünk együtt az anyagot még egyszer.” – mondja a főnököd. Tedd fel a kérdést: Megfizetnek érte? Megéri? Kirúgnak, ha nem maradsz ott?

Tanulj meg nemet mondani

Igazából teljesen mindegy is, mik a válaszaid. Ha kirúgnak azért, mert nem maradsz bent minden este túlórázni… hát keress is egy másik állást, mert rá fog menni a magánéleted, egészséged, mindened. Ha megfizetnek érte? Az megint más, mert hozol egy döntést, hogy x pénzért, mit teszel meg és valószínűleg úgy döntesz, hogy megéri számodra. De ha nem így van, akkor van az a pont, amikor ki kell keveredned kicsit a komfort zónádból és ki kell mondani azt a kellemetlen szót, hogy “nem”. Sokkal nehezebbnek tűnik ez, mint amilyen valójában. A csodás az egészben, hogy amit kapunk cserébe, az egy olyan érzés, ami nem megszokott boldogsággal fog eltölteni minket. Miért? Mert nem megszokott dolgot cselekedtünk.

[quote]Nem várhatunk más output -ot, ha ugyan azt az input -ot adjuk be a rendszerbe.[/quote]

Csak próbáld ki!

  1. Gondold végig, hogy van-e olyan dolog az életedben, ami zavar!
  2. Most gondold végig, hogy mit kéne ahhoz másként csinálnod, hogy elmúljon a zavaró érzés.
  3. Ha nem találtad meg min kéne változtatni, akkor gondold végég még egyszer. Általában egy apró dologról van szó, de nagyon nehéz megtenni és felismerni.
  4. Valamit csinálj másként! Eröltesd meg magad és a következő alkalommal, amikor az a szituáció közeleg, ami nem okoz számodra örömet, szedd össze minden bátorságodat és változtass valamin ahhoz képest, ahogy legutóbb cselekedtél.
  5. És most ünnepelhetsz, ugyanis ezt csak egyszer volt nehéz megtenni. Ha egyszer átmentél egy ajtón, nem jössz vissza ugyanazon emberként. Mostantól kezdve minden másként lesz.

Ne félj a változástól. Az élet folyamatos változás, így ne egy adott életszakaszodba szeress bele. Alakítsd ki a képességet magadban, hogy Te is folyamatosan változol és alkalmazkodsz a megváltozott körülményekhez. Csak akkor leszel igazán boldog, különben csak időről-időre találkozol az elmúlás szomorú érzésével és siratod azt, ami egyszer már meg volt.

Ahogy megtanulsz változtatni apró kis kellemetlennek tűnő dolgokon, ahogy megtanulsz igent, vagy nemet mondani olyan dolgokra, amik a komfort zónádon kívül vannak, észre fogod venni, hogy elkezd az életed zajlani. Meg fogod tapasztalni, hogy egyre nagyobb és nagyobb csodák vesznek majd körül és szépen lassan kiszínesedik minden.

Had meséljek egy példát az életemből, a közelmúltból.

Müller Tomi barátom felhívott telefonon néhány nappal ezelőtt azzal a kérdéssel, hogy nem lenne-e kedvem elvállalni a CEE régió első női startup verseny műsorvezetőjének a szerepét. Angolul kellene végig konferálni a négy órás eseményt, amit élőben közvetít a uStream és számtalan európai országból érkeznek majd a versenyzők, hogy összemérjék a tudásukat, valamint a vállalkozás ötleteiket. Mindannyian mások vagyunk, lehet, hogy egyeseknek ez gyerekjáték lenne, én viszont elsőre azért megtorpantam kicsit. Életemben nem csináltam még ilyet és első hallásra picit ijesztőnek tűnt. Magyarul még csak-csak – gondoltam magamban – no de angolul, meg egyáltalán.
Ahogy tartottam a telefont a fülemnél egyszer csak megjelent a szemeim előtt az a kép, amiben egy kör ábrázolja a komfort zónánkat és egy másik hatalmas kört ezen kívül, ami azt a területet jelöli, ahol a csodák történnek. Abban a pillanatban döntöttem el, hogy akármilyen félelmetes is, de igent kell mondanom. Túl leszek rajta…. mint a fogorvos. Mint a tetanusz szuri. Odamész, letolod a gatyádat, azt tessék, döfjék belém a tűt. Túl leszel ezen is.

A csodák a komfort zónádon kívül történnek

Arra gondoltam – és ez mindig segíteni szokott ilyenkor – hogy néhány év, múlva visszagondolva erre, milyen kis apró marhaságnak tűnik majd. Utólag mindig annak tűnik. És ezt nektek is ajánlom, mert remek technika:

[quote]Amikor valami nagy dolog előtt állsz, képzeld bele magad a néhány évvel öregebb éned szerepébe, aki visszanéz erre a mostani szituációdra. Érezd át, amikor megmosolygod a mai énedet, hogy mekkora ügyet csinált egy ilyen apró döntésből. Máris egészen máshogy fogsz tekinteni a feladatra.[/quote]

Ne parázz a környezeteden! Szard le mit gondolnak mások… Nem kell senkinek sem megfelelned.

[quote]Csak egy dologért vagy felelős igazán: hogy elérd a saját boldogságodat. Ha ez megvan, mindent meg fogsz tudni tenni, ami Neked fontos.[/quote]

Ne tökölj, vágj bele! Tegyél azért amit szeretnél és azért, amit nem!

Nektek mi most a legfenyegetőbb, legzavaróbb dolog? Van elakadás? Mindig van… 🙂 Írjátok meg.