Az első Közép-Kelet Európai Női Startup Verseny

  • 2014. Mar 25
1024 548 András

Ahogy a hétfői, H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban megrendezésre kerülő, első, közép-kelet európai női startup verseny (CEE Women Startup Competition) köszöntő beszédében is említettem, ezt a délutánt megelőzőleg akkor voltam legközelebb műsorvezetéshez, mikor egy vizes póló versenyre toboroztam résztvevőket a Sziget Fesztiválon. Csinos csajok egy színpadon mindig jó látványt nyújtanak, de ha mellé még okosak is, akkor aztán mind elvesztünk.

Egyrészről életem első, komolyabb műsorvezetésén estem túl, ami fantasztikus élmény volt, másrészről – elnézve a 13 befutó startup -ot – rendesen fel kell kötniük a gatyájukat a kockákból átminősült startuppper srácoknak, mert a csajok hozták a formájukat.

Perényi András a CEE Women Startup Competition műsorvezetője

A lányok bebizonyították azt, amiről beszélni szoktam: ha meghozod a döntést, elrugaszkodsz a szakadék szélétől, bízva a láthatatlan pallóba, amin átsétálhatsz majd a túloldalra, akkor megkapod a jutalmat, azaz a függetlenséget és a sikert.
Ez a 13 csajszi mind eldöntötte, hogy nem lesz alkalmazott, kőkeményen belevágnak a vállalkozósdiba és a kezükbe veszik az életük irányítását. És jól teszik.

CEE Women Startup Competition

CEE Women Startup Competition

 

Mind megálmodtak egy életet, mind választottak egy célt, kitaláltak egy ötletet és ami a legfontosabb: elhitték, hogy meg fogják csinálni. És mit kaptak cserébe? Rengeteg tapsot, bíztatást, tanácsot, elismerést és nem utolsó sorban a szponzorok felajánlásait. A legjobbak konkrét befektetőkkel, startup inkubátorokkal ülhetnek le majd tárgyalni arról, hogy milyen befektetés szükségeltetik a vállalkozásuk sikerre viteléhez. Mások értékes PR cikkeket, média megjelenéseket kaptak ajándékba. Senki sem ment haza üres kézzel.

Csajszik!! Ti mit csináltok jövő ilyenkor? Remélem ott lesztek és elindultok majd az álmaitok útján!

[quote]Ha neked is van egy ötleted, vagy csak van egy álmod, ne tökölj tovább. Szedj elő egy darab papírt most, írd fel a tetejére “Az év végégig elérem” és állj neki összeírni egy listát a dolgokról, amiket valóra szeretnél váltani, az álmokról és célokról, amiket mindig is el szerettél volna érni. [/quote]

NE AGYALJ most azon, hogyan fogsz oda eljutni… Nem tudhatod. Nem is kell tudnod. Az első lépés az, hogy lépsz előre egy lépést. Tök mindegy hogyan. Az élet majd korrigál. Majd odaterelik az embereket eléd, akikkel találkoznod kell. Ez mindig így van.

Az esemény bebizonyította, hogy nem kell kimagaslóan jó fejlesztőnek, idősnek, vagy tapasztalnak lenni (persze nem árt), vagy különösebb iskolákban végezni ahhoz, hogy vállalkozzunk és a saját utunkat járjuk. Startup -ot mindenki indíthat, a lényeg pedig az út, amin végig megy és az ember, akivé válik alatta. Valaki kérdezte tőlem a vidéki tréningek alatt, ahogy a vállalkozás fejlesztésben segítem a fiatal vállalkozókat, hogy milyen iskolákat kell ahhoz elvégezni, hogy valaki startup -ot indítson… Amilyet akarsz. Mindegy. A lényeg, hogy légy kreatív. A mai kor siker emberei nem attól válnak sikeressé, hogy valamilyen részterületben tökéletes tudással rendelkeznek, hanem attól, hogy koncepcionálisan tudnak gondolkodni és pontosan tudják hol keressék az információkat. Kreatívan oldanak meg problémákat és a megfelelő kombinációban rakják ki a kártyáikat. Erre bárki képes lehet!

Neked mi az álmod?