5 dolog, amit a londoni közösségi munkahelyektől tanulhatunk

 • 2013. Nov 10
930 477 András

Az elmúlt heten pár napos villámlátogatást tettem Londonba, ami tán rövid volt, de annál több tapasztalattal, élménnyel és tanulni valóval gazdagodtam.

Összességében az mondható el, hogy bár idehaza nagyon szép ütemben haladunk a startrup ökoszisztéma felépítéseben, egyre jobban netwörkölünk, egyre több a mentor, a segítség, mégis a közösség erejének fontosságát nem biztos, hogy teljesen megértettük. Ehhez kepést a britt vendégszeretet a startup világban is virágzik, mi több szinte elsődleges helyre kerül a társaink segítése, jó tanácsokkal történő ellátása és a megfelelő kontaktokkal való összekötése. Hangsúlyozom ellentételezés élvárása nélkül.

Itt említeném meg, hogy nem elbagatellizálni szeretnem az itthoni viszonyokat, sőt, azt gondolom, hogy hónapról, hónapra egyre zsizsgőbb-pezsgőbb az élet és aki keres, az valóban talál segítséget, még is kint azt ereztem, hogy talán még az is talál, aki nem keres.

[quote]Azt éreztem, mintha mindenki, kivétel nélkül tisztában lenne a “karma bank” intézményével tudva azt, hogy nem számít kinek adok, csak adjak, hisz talán nem attól a személytől, de biztosan vissza fogom kapni, valahol máshol.[/quote]

A Cental Working nevű co-working irodába látogattunk el, ami egy Google által szponzoralt non profit intézmény.

Central Working

Az alagsorban elhelyezkedő hatalmas, egy légterű iroda jobban hasonlított egy napközis otthon közösségi helyiségéhez, mint egy komoly munkahelyhez, de talán pont ez a környezet, ami megfelelő szabadságot biztosít a fiatal tech elmék szárnyalásának.

Az egyik fal előtt bárpult húzódik, sütiket, szendvicseket, üdítőt és sort árulnak. Vele szemben néhány fotel, puffok, csocsó és ping-pong asztal, a hátsó részeken ilyen-olyan térelválasztókkal elszeparált munka állomások mögött folyik a laptop püfölése.

 1. Segíthetünk valamiben? Mert más dolgunk nincsen.
  Az iroda minden napi ügyeit öt staff koordinálja, akik az idejük nagy részében netwörkölnek, beszélgetnek a startupperekkel, igyekeznek minél mélyebbre ásni magukat a projektekbe, minél jobban megérteni a részleteket az esetleges problémákat, akadályokat célokat és mar-mar mentori szinten tesznek javaslatokat a kezdő vállalkozóknak, hogy kivel kéne megismerkedniük, beszélgetniük, vagy mely irányba kéne mélyíteni a tudásukat. Felismerték, hogy mindenek előtt áll, hogy a startupperek sikert érjenek el és mivel nem mindenki egy született hustler hiéna, ezért nem árt, ha kicsit egyengetik a fiatalok útját. Már a néhány órás látogatásunk alatt összekötöttek ezzel-azzal, rendezvényekre hívtak, ahol csak tudtak, segíteni próbáltak.

  Central Working

 2. Ütközzünk, minél többször!
  A networkinget, a szakadatlan flow -t minél több közösségi eseménnyel igyekeznek elősegíteni, amik nem feltétlenül hivatalosan szervezett, belépős networking eventek, inkább akár egy-egy startupper által generált találkák, közösségi hangout, sörözés, lazulás. Ennek egyik példája volt a sajtpapírra kézzel felfirkantott (és valószínűleg Eventbrite -on is megosztott) mondat: “Travel Startups let’s meet! 4th Nov, 7pm, here.”
 3. Írd ki a falra és duplázd meg a networking erődet
  Egy hatalmas fal van fenntartva csupán arra, hogy bárki hirdető táblának használja, bármilyen közlendőjét kiírja. Ez első ránézésre egy zsibvásár kavalkádját idézi, de a sok színes cetli miatt magára vonzza a tekinteteket és ösztönösen megállunk végig olvasni, miközben agyunk automatikusan a kapcsolódási pontokat keresi. Rengeteg “fejlesztőt keresünk”, “co-fundert keresünk” típusú hirdetés van, ez amúgy egy újabb ok, hogy elgondolkozzanak a hazai fejlesztő cégek a munkaerő outsource lehetőségeiben.Ehhez hasonló, bar valamivel rendszerezettebb a másik fal, amire konkrét segítség kéréseket tűzhetnek ki a rászorulok, előre megszerkesztett kérdőívek kitöltésével: Ki vagy? Mi a projekted? Mire van szükséged? Ezt a falat mentorok és tanácsadók is olvasgatják és adott esetben felkeresik az illetőt, hogy megoldással szolgáljanak a problémájára.A startupperek által kitűzött lapok egyszínűséget, híres emberek, sikeres vállalkozók fotói és motiváló idézetei színesítik.

  Central Working

 4. Van valami jó olvasni valód?
  Rengeteg jó könyv van, hihetetlen sokat lehet tanulni manapság, ha az ember érdeklődik, van ideje és megszerzi a legjobb írásokat (főleg, ha egyáltalán értesül róluk). Én például falom mostanában a szakirodalmat és számtalan olyan könyv van, ami nem feltétlenül a startup -sághoz kapcsolódik, de sokat segít az életem sikeres mederben tartásához. (Itt jegyeznem meg: Négy órás munkahét – Tim Ferris, kötelező olvasmány, most érek a végére!!!)Az irodában egy közös könyvtár működik, ahova mindenki behozhatja a kiolvasott könyveit és bedobhatja a közösbe, hogy bárki kedvére hozzáférjen. Elvinni nem igazan illik őket, de ez nincs különösebben szabályozva, mindenkinek maga-maga becsületére van bízva a dolog. Ezáltal viszont egy kollektív tudástár alakul ki, amihez minden látogató szabadon hozzáfér és bővítheti a látóterét. Nagyon jó ötletnek tartom.

  Central Working

 5. Egy átfogó gyorsteszt minden készüléken?
  Nagyon tetszett a device central, ami az egyik sarokban helyezkedett el. A pulton minden alap termék, amire nagy átlagban a startupperek alkalmazásokat gyártanak ki volt helyezve, a bevásárló központokból ismert biztonsági kötelekkel rögzítve, így bárki odamehetett, hogy a weboldalát, a mobil applikációját a különféle eszközökön tesztelje, prezentálja. Hihetetlen praktikus, mert például nekem folyamatos gondot okoz, hogy Androidon is magam szeretném tesztelni leadás előtt az applikációkat és ilyenkor mindig kölcsön kell kérjem valakiét, mert emiatt nem szeretnék venni 2-3 készüléket.Central Working

 

Persze mindezeknek a lényege, hogy a hely szinte átjáróházként üzemel, nem csak a bérlők lakják, hanem bárki beeshet az utcáról, akár csak inni egy sört, akár egy eseményre, de akár le is ülhet egy sarokba dolgozgatni, ha ahhoz van kedve, ezek mind térítés mentesen igénybe vehetők. Az iroda egyfajta freemium rendszerben működik, a munkaállomásokért, szeparált irodahelyiségekért, amik az emeleten vannak mar természetesen fizetni kell.

Ez a modell azt gondolom, hogy megteremti azt a közösséget, azt a pezsgést, amire egy sikeres és gördülékenyen haladó startup ökoszisztémának szüksége van. Remélem hamarosan Budapesten is latunk hasonló példákat.